Fietsonderhoud

Fietsonderhoud en reparatie:
Een van de belangrijkste dingen van uw nieuwe fiets is het fietsonderhoud. Hieronder enkele tips voor goed onderhoud van uw fiets.
Racefiets/mountainbike/hybride onderhoud.
Nadat u heeft gefietst is het belangrijk dat u uw fiets schoonmaakt. Dit kunt u het beste op de volgende manier doen. Zet uw fiets op een fietsbokje of hang hem op aan een haak zodat in ieder geval uw achterwiel van de grond is. Vervolgens spuit u met een ontvetter, bvb ketting- en derailleurreiniger uw ketting in. U kunt dit het handigste doen door uw ketting naar achteren te draaien met de trapper/crank terwijl u de ketting op de achtertandwielen inspuit. U spuit dan de ketting en de achtertandwielen in 1 keer schoon. De derailleurs neemt u gelijk ook mee.

Als u de ketting heeft ingespoten met ontvetter maakt u met afwasmiddel een sopje, vervolgens maakt u met dit sopje uw fiets van boven naar onderen schoon. U kunt dit het beste doen met een borstel met lange haren, zoals bvb een behangersborstel. Als de fiets schoon is, spuit u hem met de tuinslang af.
BELANGRIJK: GEBRUIK NOOIT EEN HOGEDRUKREINIGER !!!
Vervolgens laat u de fiets drogen. Als de fiets helemaal droog is begint u met het smeren van de ketting.
Ketting smeren:
U kunt uw ketting smeren met teflon, dunne olie of droogsmerend kettingvet. Ook andere types smeringsmiddel voldoen prima. U smeert uw ketting op dezelfde manier als u de ketting heeft ontvet. Draai langzaam de crank/pedaal achteruit terwijl u de ketting insmeert. Bij dunne olie laat u deze op de ketting druppelen. Als u de ketting heeft ingevet draait u even achteruit en vooruit zodat het smeringsmiddel zich goed verspreid over de ketting. Als het smeringsmiddel goed is verspreid over de ketting haals u met een droge doek het overtollige smeringsmiddel van de ketting. Het smeringsmiddel dient immers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant van de ketting te zitten.
Kabels smeren:
Bij de meeste fietsen met derailleur, kunt u de kabels van de versnelling en remmen eenvoudig losklikken. Het is belangrijk dat de binnenkabels goed gesmeerd worden. U begint met het droogmaken/schoonmaken van de binnenkabel. Normaal kan dat met een doek, als uw binnenkabel verwering vertoond kunt u deze schoonmaken met een beetje staalwol. Vervolgens smeert u de kabel met hetzelfde smeringsmiddel als u voor uw ketting heeft gebruikt. Pas er wel voor op dat u de velgen niet vettig maakt, want dan werken uw remmen niet meer voldoende. De derailleurkabels kunt u eenvoudig losmaken door de ketting op het kleinste verzet achter te zetten en dan zonder de ketting te draaien naar het kleinste verzet te schakelen. Nu kunt u eenvoudig bij de binnenkabel. Nu heeft u de belangrijkste delen gesmeerd en kunt u de rest van de fiets gaan poetsen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld fietspoetsolie, maar ook bijvoorbeeld met siliconenspray.
Wielen:
Indien uw wielen erg smerig zijn kunt u ze ook uitnemen en ze apart van de fiets wassen. Als u de wielen uitneemt kunt u overal iets beter bij.
Nacontrole:
Als uw fiets helemaal klaar is controleert u of de versnellingen en de remmen weer goed werken. Als de achtertandwielen geluid maken in de versnellingen, dan kunt u de derailleurkabel iets bijstellen. Bij een racefiets zit aan de onderbuis een stelknopje. Bij een mountainbike zit er een stelknopje aan de shifter en zit er een stelknopje aan de achterderailleur. (beide stelknopjes hebben dezelfde functie) Als u twijfelt of alles correct werkt breng dan de fiets bij ons ter controle. BELANGRIJK, slecht/geen onderhoud betekend dat uw fiets sneller slijt en dat u niet lekker fietst. Door de snellere slijtage staat u ook al snel voor hoge(re) reparatiekosten.
REPARATIEFIETS AANBIEDEN
Indien u uw fiets smerig aan ons aanbied ter reparatie, zijn wij genoodzaakt om uw fiets eerst schoon te maken alvorens we gaan repareren. We rekenen hiervoor een uurloon van € 37,50. Bij een smerige fiets die niet (niet goed) is onderhouden zijn wij al gauw 2-3 uur bezig met schoonmaken aangezien we dan alle losse onderdelen afzonderlijk moeten schoonmaken. Bovenop dit schoonmaken komen dan nog de reparatiekosten. Onze monteurs zijn geen schoonmakers, u maakt ze dan ook absoluut niet blij door een smerige fiets aan te bieden ter reparatie.
Grote/kleine beurt:
Het is zeer aan te raden uw fiets 1-2 maal per jaar bij ons aan te bieden voor een beurt. We checken dan alle onderdelen en vervangen zonodig onderdelen. U blijft dan veilig en prettig rijden.
Slechts enkele tips:
Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden en smeermiddelen om uw fiets te onderhouden. We trachten een leidraad te geven hierboven. Er zijn tal van goedsmerende smeringsmiddelen op de markt, waarvan een aantal zeer goed zijn die we hier niet hebben benoemd. Indien u vind dat een ander smeringsmiddel u goed bevalt of beter is dan hierboven beschreven, dan moet u uiteraard dat middel gebruiken.

ONDERHOUD GEWONE FIETS
Als u een fiets heeft met gesloten kettingkast, hoeft u niet veel aan onderhoud te doen, uw fiets is onderhoudsarm, dat betekend echter niet dat uw fiets geheel onderhoudsvrij is.
Regelmatig schoonmaken:
Vooral als u in de winter met uw fiets fietst, is het belangrijk dat u hem regelmatig wast. Vooral in de periode als er met zout gestrooid is, is het erg belangrijk dat het zout van uw fiets wordt verwijderd. U kunt dit eenvoudig doen met een tuinslang en een sopje met afwasmiddel. Spoel uw fiets van boven naar beneden af met een tuinslang, in de winter het liefst met warm water, dan lost het zout makkelijker op. Vervolgens was u uw fiets met een borstel met lange haren, bijvoorbeeld een behangersborstel, van boven naar beneden. U spoelt hem daarna nog even af met de tuinslang of een emmer water en laat de fiets drogen.
Als de fiets droog is kunt hem poetsen, Er zal altijd nog restvuil achterblijven. Dit verwijderd u met een droge doek. Met name velgen en spaken goed schoonmaken. Boutjes en bouten kunt u het beste invetten met wat vaseline als de fiets helemaal schoon is wrijft u hem in met fietsglansolie of siliconen spray
Ketting smeren:
Bij de meeste fietsen met kettingkast is aan de achter/onderkant van de kettingkast een klein deel gemonteerd dat u eenvoudig kunt losklikken. Aan de achterkant zit een ruimte waar u met een muntstukje precies tussenkunt. Door het muntstukje te draaien klikt u eenvoudig een gedeelte van de kettingkast af. Als u het kapje heeft verwijderd kunt u bij de ketting komen.
U verwijdert het ergste vuil met kettingreiniger (onvetter) vervolgens maakt u de ketting schoon met een doek. Als de ketting schoon is smeert u hem met een smeringsmiddel, bijvoorbeeld, kettingvet, teflon, droogsmerend kettingvet of dunne olie. Als u de ketting helemaal heeft ingevet draait u hem een aantal keren rond zodat het smeringsmiddel zich goed verspreid over de ketting. Als de ketting helemaal gesmeerd is haalt u het overtollige smeringsmiddel van de ketting af met een doek. Vervolgens het kapje er weer opklikken en u bent weer klaar.
AANRADER!!
Breng uw fiets 2 keer per jaar bij ons voor een onderhoudsbeurt. U bent er dan van verzekert dat u zorgeloos blijft fietsen, en uw fiets gaat veel langer mee bij regelmatig onderhoud.
Remmen controle:
Test regelmatig uw remmen. Als u de remhandel te ver moet in knijpen, kunt u de kabel wat opspannen. Aan de remhandel zit een schroef die u een paar slagen naar buiten draait, test nu of uw remmen beter werken en dat de rem niet aanloopt op het wiel. Als het allemaal correct werkt dient u de contrabout terug te draaien zodat het boutje niet kan losdraaien tijdens het fietsen. Controleer ook altijd even of de banden nog op spanning zijn. Zonodig pompt u er lucht bij in.
Versnellingscontrole nexus:
Indien u een constant geratel hoort tijdens het fietsen, is het mogelijk dat uw versnellingskabel moet worden bijgesteld. Indien u een nexus versnellingssysteem heeft is dit vrij eenvoudig. Op uw versnellingshevel leest u af in welke versnelling uw fiets staat. Afhankelijk van het aantal versnellingen zit er 1 cijfer bij dat afwijkt van de rest, bvb rood gekleurd. In deze versnelling dient de versnelling te worden afgesteld. Bij de achternaaf zitten 2 kleine rode puntjes. Deze puntjes dienen tegenover elkaar te zitten bij een bepaalde versnelling (de afwijkende) Is dit niet het geval dan spant u de versnellingskabel op met het draaischroefje.
Blijft het probleem zich voordoen dan kunt u het beste even de fiets ter controle bij ons langsbrengen. Mogelijk is er wat anders aan de hand.